INTERNATIONELLT UTBYTE – ELEVER FRÅN SOLNA ÅKER TILL BEIJING

Nu bär det av till Kina för en grupp högstadieelever från Ulriksdalsskolan och Råsunda skola. Målet är den kinesiska huvudstaden Beijing och internationellt samarbete med andra skolor.


Foto: Lisen Ydring, Solna stad

– Kinesiska språket är medlet men inte målet, det är mötet som är målet. Våra internationella samarbeten syftar till att fostra och bygga eleverna till demokratiska världsmedborgare med bred kulturkompetens. Vi vill vidga elevernas perspektiv och visa på den värld som finns där ute och som påverkas oss alla på många sätt, säger Susanna Sjögren som är projektansvarig för Ulriksdalsskolans samarbete med The Affiliated High School of UIBE i Beijing.

Skolbesök och historiska platser

Det är 16 elever från Ulriksdalsskolan och Råsunda skola som åker tillsammans med sina lärare och rektor på Ulriksdalsskolan samt ansvarig för projektet lärare Susanna Sjögren. Programmet är späckat från tidiga morgon till sena kväll och gruppen kommer bland annat att få besöka en grundskola motsvarande Ulriksdalsskolan i Beijing och ett gymnasium samt det universitet som är kopplat till skolorna. De kommer att ta del av aktiviteter och lektioner och hela tiden umgås med de kinesiska eleverna. Självklart väntar också besök på många historiskt viktiga platser så som den kinesiska muren, Förbjudna staden och Himmelska Fridens torg.

– Det ska bli spännande att träffa och få möjlighet att lära känna eleverna i Beijing. Antagligen kommer vi se att vi är ganska lika fast vi bor på olika platser i världen. Att vi ska få se och promenera på kinesiska muren känns overkligt och jättekul, säger Elsa Sonnergård Municio, åk 8 på Ulriksdalsskolan.

Internationellt samarbete

Eleverna, som läser kursen Kinas kultur och språk inom ramen för elevens val, har förberett sig hela läsåret inför de möten som de ska komma att ställas inför som representanter för Solna i Beijing. Solnaeleverna kommer att få hålla presentationer för de kinesiska eleverna om bland annat musik, språk, kultur och visa bilder på hur det är att vara ung i Solna idag.

– Vi har en unik akademisk och pedagogisk plattform att utgå ifrån tack vare vårt samarbete med The Affiliated High School of UIBE i Beijing. Våra elever får möjlighet att möta och umgås med kinesiska högstadie- och gymnasieelever och utbyta kunskap och erfarenheter inom såväl språk, kultur samt om hur det är att vara ung i respektive land, säger Lena Lundström rektor på Ulriksdalsskolan.

Eleverna bloggar från Kina

Läs de dagliga bloggarna som eleverna skriver på Kinabloggen under hela studieresan.
Mer information om det mångåriga samarbetet med Kina kan du läsa om här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *