Har du någon gång undrat vad truppgymnastik är? Här är tävlingarna!

I trupp tävlar man som lag men man gör sina egna individuella volter osv. Redskapen är hopp, tumbling och fristående. 

I hopp använder man sig av en trampett och det är som en minitrampolin som du tar sats ifrån sedan gör du en volt t.ex. trippel halv. I en tävling måste man hatre varv på hopp och på ett varv måste man ha med ett hoppbord där kan du göra ett överslag (handvolt), tsukahara (rondat upp på bord och avslut är en salto) (bakotvolt). 

Själva tumblingen är ett 15/25 meter långt studsigt golv, där gör man en serie av övningar, det kan vara framåt eller bakåt varv. I ett bakåt varv kan t.ex. göra rondat flickis salto. Då gör man först en hjulning, sedan vrider man höften och landar jämfota(rondat) sedan gör man en flickis och då hoppar man bakåt och hamnar på händer och sedan slår över fötterna. Sedan gör man en salto och det är en bakåt volt. I ett framåt varv kan t.ex. göra handvolt hjulning. Man gör tre varv på tumbling. 

Fristående är som att dansa med balans, styrke och gymnastikövningar. Man ska dansa till en musik. Truppen dansar tillsammans och ska dansa exakt lika. 

På ett ungefär är detta trupp och nedan är listan när dom stora truppgymnastiktävlingarna är: 

EM i truppgymnastik 17–20 oktober (2018) 

JSM i truppgymnastik 8–9 december (2018) 

SM truppgymnastik 26juni–2juli (2019) 

Tyvärr finns inte truppgymnastik i VM eller OS.

. 8C

Ett svar på ”Har du någon gång undrat vad truppgymnastik är? Här är tävlingarna!”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *