Sommarjobb via kommunen

Fler än trehundra ungdomar i Solna fick sommarjobb under våren 2018 på 62 arbetsplatser runtom i staden, tack vare ett starkt engagemang från det lokala näringslivet. Fler ungdomar fick sommarjobb och fler företag engagerade sig denna sommar jämfört med förra året. Fyra av tio ungdomar erbjöds dessutom möjlighet till extrajobb även efter sommaren.

Flera ungdomar i Solna har under sommaren fått en första inblick i yrkeslivet med sina första sommarjobb. Varje år erbjuder staden sommarjobb inom en lång rad olika branscher, tack vare tät samverkan med lokala företag och offentlig sektor, och en ambition att matcha jobb efter individuella önskemål och förutsättningar.

– Vi arbetar aktivt med att matcha den som söker sommarjobb med rätt arbetsgivare. Med god samverkan, tidig planering och ett starkt engagemang från det lokala näringslivet och offentlig sektor har fler unga i Solna fått viktiga erfarenheter, kunskaper och kontakter för framtida karriärer, säger Ulla Johansson, arbetsmarknadschef i Solna stad.

Fyra av tio fick extrajobb

Under sommaren har 355 sommarjobbsplatser erbjudits ungdomar i Solna hos 62 olika arbetsgivare – inom branscher som hotell- och restaurang, förskola och fritidshem, trädgårds- och parkarbete, äldreomsorg, hantverk, VVS och måleri. Fyra av tio ungdomar fick erbjudande om fortsatt extrajobb även efter sommaren.

Värdefulla erfarenheter

Att få möjligheten att sommarjobba hjälper många ungdomar att se hur de kunskaper de fått i skolan kan ge en lön, ett användningsområde och ett sammanhang. Under åren i skolan får eleverna lära sig allt mellan himmel och jord inom bl a matematik, samhällskunskap, hemkunskap och slöjd. Många undrar vad de ska använda sina kunskaper till och kan tycka att mycket de lärt sig känns onödigt eller överflödigt. Genom att få sommarjobba blir det tydligare för ungdomarna hur kunskapen blir praktik och dessutom får de betalt för sitt arbete.

Under tidig vår kommer det ut på Solna stads hemsida hur man går till väga för att söka de sommarjobb som finns och alla ungdomar rekommenderas att använda de kontakter man knutit under sin prao, via föräldrar, kompisar, kompisars föräldrar och andra vuxna i omgivningen för att hitta sysselsättning under några veckor i sommar.

Skoltidningsredaktionen och Solna stad önskar alla ungdomar lycka till.

(Text från: Solna.se samt tillägg från Marianne Reinemar)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *