H&M

Butiken som alla älskar

H&M är en förkortning av Hennes och Mauritz men många säger bara H&M. Grundaren för butikskedjan heter Erling Persson. H&M har 4 745 butiker och finns i 69 länder. Det är världens största butikskedja för kläder i antal butiker. H&M säljer inte bara kläder, de har även en avdelning som heter H&M Home. De säljer inredning och saker till hemmet. Företagets affärsidé är “mode och kvalitet till bästa pris på ett hållbart sätt”.

Företaget har genom åren kritiserats för bland annat sexualiserande reklam och att det hos företagets underleverantörer förekommer barnarbete och tvångsarbete, något företaget på olika sätt arbetar med att åtgärda. De har fått kritik av journalister som granskat situationen i H&Ms fabriker i Asien. Det har rapporterats om att H&Ms fabriker använder sig av barnarbete i sin produktion i utvecklingsländer som Burma och Kambodja. I ett fall rapporterades det att barn från Burma arbetat 14 timmar om dagen. Rapporter om tvångsarbete har även förekommit. I en nyhetsartikel i Expressen från augusti 2016 anger företaget att de har en sträng egen uppförandekod som säger att barnarbetet inte får förekomma och lagar för anställda under 18 år ska följas och enligt företaget ”satsar [de] på hållbarhet och jobbar för att bli mer transparenta”. 

Kritiken om osunda kroppsideal slår H&M ifrån sig enligt Nyheter24 i en artikel från 6 september 2017. Den PR-ansvarige svarar att i ”H&M+-sortimentet jobbar vi med många olika modeller för att visa upp en variation och inspirera våra kunder till vårt senaste mode”. En undersökning från Greenpeace 2011 visade att 4 av 6 testade H&M-klädesplagg innehöll kemikaliegruppen nonylfenoletoxylater, som i vatten omvandlas till det mycket giftiga ämnet nonylfenol. Efter en publik kampanj riktad mot H&M, meddelade företaget att de kommer att fasa ut användningen av alla farliga kemikalier ur hela produktionskedjan till 2020 senast. H&M åtog sig även att se till att deras underleverantörer offentliggör vilka farliga kemikalier som släpps ut från de fabriker där kläderna produceras. 2011 svimmade 300 arbetare på grund av att de andades in giftiga kemikalier i en av h&ms fabriker i kambodja som var utrustad med undermålig ventilation.

H&M har både nackdelar och fördelar. Fördelarna är att de har mycket bra kläder till bra pris och stort utbud plus att de har en del inredning och smink. Nackdelarna att handla på H&M är all kritik de har fått på kläderna, sexistiska reklamer , barnarbetet och kemikalierna som var i kläder. Bortsett från kritiken mot H&M så tycker jag att H&M är en jättebra butik.

/Martina 8C

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *