Jultraditioner i världen 

Runt om i världen firas jul i slutet av december. Här finns några beskrivningar av alternativa traditioner som man kan få uppleva om man vill testa något nytt.

I Frankrike firas julen lyxigt, ofta med champagne, ostron och foie gras under en lång middag som kallas för Le Réveillon. Le Réveillon är en tradition även i Belgien, Portugal och flera andra franskspråkiga länder och firas vanligtvis på kvällen den 24 december och kvällen innan nyårsdagen. 

”The Christmas Cracker” är en viktig tradition i Storbritannien. Likt en smällkaramell består den av en gullig present i färgglatt papper och gömmer en färgglad papperskrona, en liten leksak eller ett skämt och som smäller när man drar isär den. Papperskronan bärs sedan enligt tradition till julmiddagen. 

I Mexiko firar man med mat och dryck i dagarna 9 fram till julafton, festligheterna kallas för ”Posadas” och stjärnformade piñatas står i händelsernas centrum. 

Brasilien kan ha världens skönaste jultradition. Här får nämligen samtliga arbetare en 13e löneutbetalning i december som julbonus – lagstiftat! 

I Japan gör traditionen gällande att man äter på KFC på julafton. Allt på grund av en lyckad reklamkampanj 1974 med slogan ”Kentucky for Christmas!”. 

Ligligan Parul Sampernandu (Stora lanterna-festivalen) hålls varje år på lördagen före julafton, i San Fernando, även känt som “Filippinernas julhuvudstad”. Festivalen drar besökare från hela landet och hela världen. 11 barangays (byar) deltar och konkurrensen är hård då det går ut på att bygga den vackraste, mest utsmyckade lanternan. 

Ursprungligen var lanternorna enkla saker av japanskt origamipapper, ungefär 70 centimeter breda och upplysta av levande ljus. Idag görs de av många olika material och har vuxit till ungefär 6 meter i storlek. De lyses upp av elektriska lampor och blinkar i regnbågens alla färger. 

Sedan 1966 har den 13 meter höga julbocken byggts upp på Slottstorget i Gävle. Däremot har denna tradition inte gått som ursprungligen planerat, utan den har förändrats till att bli en helt annan tradition – kan man säga. Varje år sedan 1966 har det funnits en risk för att någon bränt bocken, och detta har inträffat inte mindre än 29 gånger – senast var inte mindre än 2016. 

En demonisk best som härjar på gatorna, skrämmer barn och straffar de olydiga – det blir inte mer jul än så. Åtminstone inte i Österrike, där Krampus – tomtens onde kusin, – är en jultradition av den mer osunda sorten. 

Enligt österrikisk tradition belönar tomten de snälla barnen medan Krampus sägs fånga de olydiga och ta med sig dem i sin säck. Första veckan i december (särskilt den 6:e) klär sig unga män upp som Krampus och skrämmer barn med kedjor och bjällror.

/Martina 8C

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *